laupäev, 6. juuni 2015

Käisime KUMUS ja uurisime kunsti



Tänud Luukase emale, kes vihjas, et KUMUS on võimalik vaadat põnevat kunstinäitust! Olen ikka proovinud nii, et poistel oleks erinevaid üritusi- sporti, teatrit, kino, muusikat kui ka kunsti. Sel korral külastasime Hilda af Klinti näitust, keda loetakse Rootsi abstraktse kunsti pioneeriks. Meil oli väga sarmikas giid, kes küsis, kas nimi Hilda on üldse tuttav ja kes seda kuulnud on. Selgus tõde, et Luukase koera nimi on samuti Hilda :)
Aga kuulsime ka seda, et kunstnik ei lubanud oma eluajal töid näidata,  sest inimkond poleks sellist kunsti veel mõistnud. Seda võis teha alles 20 aastat pärast tema surma. Võime tõepoolest öelda, et juba 100 aastat tagasi suutis see kunstnik maalida tulevikku.
http://www.wikiart.org/en/hilma-af-klint

Hilda alustas loodusmaalidega, aga see töö ei pakkunud talle rahuldust. Algusaastatelt pärinevad tema akvarelltööd- erinevad lilled jm. Samas huvitus ta järjest rohkem spiritismist ja maailmast, mis pole silmale nähtav. Hilda jaoks oli mehelik värv kollane ja naiselik sinine.
Väga põnev oli kuulata, mida poisid ise piltidest arvasid. Näiteks, kui vaatasime pilti, kus on kujutatud musta spiraali ja lõpus on pisike valge laik, siis ütles üks poiss, et selline pilt on siis silmade ees, kui oled haige. Selline tunne, et lendad mingis labürindis ja otsid väljapääsu. Kes aga leidis pildi pealt sinimustvalge lipu, kes windowsi märgi.
Ja kui keegi soovib rohkem andekast kunstnikust kuulda, siis palun. Vaata SIIT

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar