kolmapäev, 20. jaanuar 2016

Meie poiste muistendid

Miks on pelikanil suur nokk?

Kunagi ammu kaugel kaugel maailmas elas üks suur pelikaniparv. Nad elasid ühes suures koopas. Iga päev käisid nad suures ookeanis kalu püüdmas. Ja vahest käisid nad ka rändamas. Seal parves elas üks pelikan nimega Rasmus. Tal oli seal parves väga mõnus. Tal oli päris palju sõpru.
Ühel ilusal päikeselisel päeval läksid pelikanid kalu püüdma. Rasmus hakkas vette laskuma ja püüdis kala kinni. Kuid ta ei näinud, kui suur see kala on. See oli suur! Kuid Rasmus ei hoolinud kui suur see on, sest tal oli nokk välja veninud.
Sellest ajast peale on pelikanidel suur nokk ja nad saavad püüda suuri kalu.

Villem





  Kuidas Kiigevere nime sai

See lugu juhtus Jalametsa ja Adavere vahel. Oli ükskord uhke mõis. Seal elas mõisapreili. Ühele talupoisile ta väga meeldis. Talupoisi nimi oli Alo. Alo käis vahel mõisapreilit vaatamas. Ükskord ehitas Alo mõisapreilile kiige. Alo kutsus mõisapreili kiiguga kiikuma. Nad käisid iga päev kiikumas. Ühel päeval läks Alo kiigele liiga lähedale. Mõisapreili sõitis kiigega vastu Alo pead, Alo kukkus maha ning sai surma. Mõisapreili ehmus ja jooksis minema. Sinna jäid verine Alo ja verine kiik. Natukese aja pärast läks sealt mööda kohtade üleskirjutaja. Ta nägi Alot ja kiike. Ta ei teadnud, et selle poisi nimi oli Alo. Sellest ajast oligi selle koha nimi Kiigevere.

Georg Pärtel





Miks maakera on ümmargune

Elas kord Jumal, kellel oli väga igav. Siis ta lõi valguse, pimeduse ja tähed. Siis lõi ta maakera. Aga tal oli ikka igav. Ta lõi maakerale vee, maa, tule ja õhu, hapniku, puud, taimed, loomad, kalad, linnud ja maod.  Jumal mõtles, et kui maa oleks ümmargune, siis põrkaks ta nagu pall. Mõeldud, tehtud. Ja sellest ajast saati hakkaski maakera põrkama nagu pall valguse ja pimeduse vahel. Ja sellepärast ongi maa ümmargune ja päev vaheldub ööga.

Kaur



Miks vihma sajab?

Kunagi pilveriigis elas pilvetaat Kõu, kellel ei olnud ühtegi sõpra. Kord läks ta pilveriigi kuninga jutule. Ta ütles, et ta tahaks omale sõpra leida, aga kuningas vastas: "Mine otsi endale sõber maa pealt". Kuid kuningas teadis väga hästi, et see on võimatu.
Siis proovis pilv kuniga jutust hoolimata maa peale minna. Ta võttis kogu oma jõu kokku ja läks maale nii lähedale, et kohtas puud, kelle nimi oli Kadakas. Pilv rääkis talle oma mure ära. Kadakas ütles, et ta võiks olla tema sõber ja elada uduna ma peal. Pilv ütles, et see oleks hirmus tore, aga tal pole kahjuks nii palju jõudu. Pilv mõtles selle peale ja oli nii kurb, et hakkas nutma. Aga seepeale tuli Kadakal hea mõte- ta võib olla igavesti pilvretaadi sõber. Kui pilvetaat nutab, siis sajab vihma ja Kadakas saab juua. Pilvetaat oli kurb ja nuttis, et ta ei saanud päriselt Kadaka juurde jääda, aga pilvetaadi pisaratest saab Kadakas juua ja nii nad on koos. Sellepärast vihma sajabki.

Luukas


 
Kuidas jänes sai endale lühikese sabaotsa


Alguses oli jänesel pikk saba. Isegi pikem ja uhkem kui rebasel. Rebane oli
 väga kade. Ta tahtis midagi ette võtta, et tal oleks pikem ja uhkem saba. Algul tahtis rebane lihtsalt jäneselt saba otsast murda, kuid see ei õnnestunud. Siis mõtles ta, et kutsub jänese teed jooma ja siis kuidagi sabaotsa põlevasse koldesse sokutada. Jänes oli väga üllatunud, kui rebane teda külla kutsus. Õhtul läkski jänes rebase juurde. Nad jõid teed ja siis ütles rebane, et mingu jänes istugu sinna kolde juurde ja et rebane jutustavat ühe loo. Jänes läkski kolde juurde. Seal süttis jänese saba ja põles ära, aga väike ots jäi alles. Nii saigi jänes lühikese saba.

Ruuben

Rahavaras ehk kuidas tekkisid pangad

Oli selline aeg, kus varastest ei teatudki, sest keegi ei varastanud. Aga siis oli üks mees, kes oli väga vaene. Ta mõtles, et võiks raha teiste käest ära võtta. Sellega oli üks probleem. Ta ei teadnud, mis selle nimi on, kui ta raha võtab. Ta mõtles ja mõtles ja mõtleski välja, et selle nimi on varastamine. Ja siis läks ta öösel rikka inimese juurde ja võttis sealt palju raha ning läks koju tagasi. Järgmisel päeval läks ta Vabaduse väljakule ja hüüdis kõvasti:"Ma varastasin! Ma varastasin!" Teised küsisid, mis see varastamine on? Mees vastas, et see on see, kui sa teistelt asju ära võtad. Sellest ajast peale on ustel lukud ja leiutati pank ja vangla. See mees pandi vangi ja sellest ajast on vargaid rohkem kui üks.

Juljus




Miks kuu nii kaugel on?

Ükskord ammusel ajal oli nii, et kuu oli tehtud juustust. Ta oli maale nii lähedal, et sinna sai redeliga ronida. Kõik inimesed käisid kuu pealt juustu toomas, kui neil isu peale tuli. See oli kõige parim juust ja väga maitsev. Aga ükskord tuli hiir ja ronis redelist üles ning maitses juustu. Juust oli nii maitsev! Ta kutsus kõik maailma hiired juustu sööma. Koos närisid nad kuu auguliseks. Kui Kalevipoeg tuli juustu tahtma, siis nägi ta, mis on juhtunud. Ta vihastas väga. Võttis kuu ja viskas selle kõrgele õhku. Kuu lendas nii kaugele, et sattus Maa orbiidile. Meteoriidid ja muud kosmose kivid kleepunud juustu külge ja nii tekkiski selline kuu, mida me näeme.

Henri Johannes




Kuidas Munamägi tekkis

Palju aega tagasi elas üks talupere, kellel oli nii palju raha, et ainult hani osta. Hani oli väga nõudlik toidu suhtes, aga ta munes väga palju mune.  Ta kasvas niiiii suureks nagu üks hiiglane ja tammus kõikide majad sodiks. Lõpuks munes ta hiigelmuna. Et muna kaitsta, siis pani ta munale kaitseks ümber mulda, majajuppe, trosse, plaate, kõike, mida oli võimalik panna. Lõpuks oli kõik võimalik muna peal. Inimesed mõtlesid, et seda võiks nimetada Munamäeks, mida see ju oligi, sest nad ei teadnud, et muna oli seal all. Nad viskasid selle künka peale veel sada tonni mulda. Nüüd oli muna mägi kaetud hoopis mullaga. Nii tekkiski Munamägi.

Johannes




Kuidas jänesepoeg sai pikad kõrvad

Ühes väikeses urus elas jänesepoeg koos oma emaga. Jänesepoeg tahtis juba pikki kõrvu nagu tema emagi kannab pikki kõrvu. Jänesepoeg, kelle nimi oli Paul,  küsis emalt, et miks temal ei ole pikki kõrvu. Ema vastas, et Paul on veel liiga väike, et pikki kõrvu kanda. Paul läks magama. Hommikul ärgates nägi ta, et temaga on midagi juhtunud. Ta katsus oma kõrvu. Aga nüüd tundis ta oma käpaga, et tal olid pikad kõrvad. Ta oli jäänud tukkuma võluvoodisse.

Min-Ho




Miks on kuldnokal kuldne nokk

Kunagi ammu elas ühes toredas kuningriigis võlur nimega Hans. Talle väga meeldis aidata inimesi. Nad olid tänulikud ja maksid talle hea eest kullaga. Võluril ei olnud valikut, kui võtta kuld vastu. Natukese aja pärast hakkas talle kuld nii meeldima, et ta ei lubanud kellelgi oma kulda näppida. Samas kuningriigis elasid mustnokad. Üks tavaline mustnokk otsustas, et varastab võlur Hansult ühe kullatüki ära. Ta läks võluri lossi, kus ta sai igalt poolt sisse ja leidis kulla. Ta toppis noka kullakasti sisse ja jäi nokaga kinni. Natukese aja pärast jõudis peremees koju. Võlur ei saanud algul aru, mis toimub, sest kõik oli nagu alati. Sisemine tunne ütles talle, et midagi on lahti. Ta otsustas majas teha ringi, et uurida, kas kõik tema kuld on alles. Jalutas ühest toast teise ja lõpuks ta märkas, et ühe kullakasti peal midagi liigub. Võlur Hans läks lähemale ja avastas, et üks mustnokk on nokkapidi kullakasti kinni jäänud. Ta otsustas, et laseb mustnoka lahti, aga karistuseks võlub talle kuldse noka. Sellest ajast alates kutsutakse mustnokki kuldnokkadeks.

Arian

 


Pildid võetud järgmistelt aadressidelt:
http://www.eoy.ee/ranne/assets/images/birds/icons/kuldnokk_vana_Katrin_Seervald.png
http://papunet.net/sites/papunet.net/files/kuvapankki/raha_2.jpng
http://www.inwestycje.elblag.pl/uploaded/firm/size-1024x500_pelikan_maskotka_2_3d_1443412556.jpg
http://top24.ee/6926-thickbox_default/haalitsev-ja-liigutav-janeseke.jpg
http://2012.tuleoue.ee/pildid/04-munad.jpg
http://g2.nh.ee/images/pix/file24014847_juust.jpg
http://www.miksike.ee/documents/main/elehed/3klass/3maahoid/pildid/pilv
http://www.miksike.ee/documents/main/elehed/3klass/6sihid/images/3-6-13-1_2.jpg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar