kolmapäev, 20. jaanuar 2016

MEIE POISTE MUISTENDID

 Kuidas tekkis London

Vanal ajal elasid toredad inimesed metsas, kuna neile meeldis üksi olla. Ühel päeval tuli metsa inimsööja koll. Metsast väljas elas suur ja tugev mees, keda koll kartis. Selle mehe nimi oli London. Inimesed läksid suure ja tugeva mehe maja juurde elama, et ennast kolli eest kaitsta. Koll tuli inimestele järele, sest tal oli suur nälg. Ta kohtas linna serval meest, kes tuli kellapoest. Kui koll kuulis kella tiksumist, jooksis ta metsa tagasi. Mees läks teiste juurde ja ütles, et koll kardab tiksumist. Suur mees aitas neil ehitada suurt kella, mille tiksumist oli kuulda kõikjale. Inimesed panid selle kella nimeks Big Ben. Selle kella ümber rajati linn, mille nimeks pandi suure mehe järgi London.

Mart




Kuidas tekkis teletorn

Vanasti ei olnud Tallinnas teletorni. Vanapagan käis linnas ringi ja tahtis televiisorit vaadata. Vaatas, et Pirital on ufod maandunud. Nende laev sobib teletorniks. Ostis siis Vanapagan tulnukatelt laeva, mis saigi teletorniks.

Rafael



 Kuidas jänes pikad kõrvad sai

Oli kunagi aeg, kui jänestel polnud kõrvu. Sel ajal peeti jänest ikkagi koduloomaks. Ükskord toimus jäneselaat. Seal ei müüdud jäneseid, vaid jänese mänguasju, toitu ja muud jänesele vajalikku kraami. Jänes võis laadal kaduma minna, niisiis pandi jänesed kinni ühte aedikusse. Üks pere pani oma küülikule pikad võltskõrvad, et nende jänes kaduma ei läheks, aga kes see teadis, et jänes endale paarilise leiab ja paaritub emasega. Kui pere tagasi tuli, oli aedikus kaks pikkade kõrvadega jänest- emane ja isane. Kui ka teine pere oli tagasi, nägid nad sedasama. Need kaks peret hakkasid jäneste pärast koos elama ja nende kahe jänese lapsed olid samuti pikkade kõrvadega.

Jaan Villem




 Kuidas tekkisid kirikud

Mingil suvalisel päeval istus üks vanamees pingil, kes tahtis midagi... midagi, mis oleks äge. Mingi maja, kus on rist peal. Ta palus, et talle antaks rauda, aga mitte keegi ei andnud. Talle meenus üks miljonär ja ta läks tema juurde ning küsis, kas miljonäril on rauda. Miljonäril oli rauda, aga ta andis vanamehele hoopis savi. Vanamees ehitas savist maja, millel on rist peal. Ta mõtles sellel nime ja see oli ristimaja. Talle väga meeldis see maja ja see nimi. Mõne aja möödudes mõtles ta minna ehitajate juurde ja ta läks. Kohale jõudes nägi ta arhitekti ja ta küsis: "Kas te võiksite mulle selle... mis nüüd see oligi... kiriku ehitada!" Arhitektid olid nõus. Nad ütlesid:"Teeme ära!"
Nad hakkasidki ehitama. Neil läks 9,9999999999999999999999999 aastat. Aga aeg oli seda väärt. Nii need kirikud tekkisidki.

Arlet




Kuidas Vormsi kividesse augud sai

Kunagi oli Vormsil palju õunausse. Aga polnud liiga palju õunapuid. Seepärast otsustas üks lihtsameelne õunauss minna õunu otsima rannast. Jõudis randa ning märkas üht kivi. See kivi nägi välja nagu õun. Õunaussil oli suur õuna isu ja ta hakkas näksima. Väga huvitav maitse ja krõmpsus hästi hamba all. Augu uuristamine võttis kaua aega ja õunaussi hambad kulusid ära. Nüüd pidi ta endale proteesid tellima. Tundes ennast rannas kivide vahel ülimalt rahulolevalt, hakkas ta seal edaspidigi käima ja veetis kogu oma aja kive uuristades. Kahjuks jäi ta üksildaseks, aga tema mälestuseks võib Vormsi randadest tänaseni aukudega kive leida.
Jaan 




Miks mandrid on erineva kujuga

Kord hakkas Jumal maailma looma. Alguses tegi ta maakerale ilusa sinise vee. Siis võttis ta mandrite tegemiseks erinevaid materjale nagu näiteks liiv, muld ja savi. Tal oli väga ilus mustand valmis. Ta pidi tegema kõik mandrid väga kindla kujuga. Kui Jumalal olid iga mandri kujud valmis, hakkas Jumal neid sinise vee sisse panema. Vanakuri tuli ja hakkas tahtlikult Jumalat segama. Ta ajas rumalat juttu, püüdis teda närvi ajada, tõukas ja rääkis, et Jumal ei suuda ega oska midagi teha. Jumal jäi ikka püüdlikuks ja rahulikuks ning tegi oma plaanitud tööd edasi. Kui Jumal sai kõik valmis, nägi vanakuri ilusat Jumala tööd ja lõi selle tahtlikult katki. Nii saidki kõik mandrid erineva kuju ja suuruse.

Mikk



Kuidas küla nime sai

Oli kord üks küla , millel ei olnud nime. Seal elasid hästi targad inimesed. Ja hiljem hakkas sinna uusi inimesi tulema. Need inimesed ei olnud nii targad ja inimesed, kes seal enne olid, hakkasid sissetulijaid matsideks kutsuma. Neid tuli väga väga palju juurde. Aasta pärast kasvas sinna võsa. Ja siis mõeldi, mis nimi sellel kohale panna. Lõpuks nimetati seda kohta Matsatuks.

Märten







Kuidas tekkisid maod

Elasid kord metsajumal ja loomade jumal. Sel ajal elas maailmas palju lohesid. Lohed olid suured ning lendasid tihti ringi. Nende raskuse all murdusid puud ning heinakõrred. See ei meeldinud metsajumalale ja ta käskis kõik lohed hävitada. Loomade jumal rääkis sellest lohedele, sest ta tahtis neid päästa. Enda päästmiseks otsustasid lohed oma kestad maha jätta. Nad loobusid ka tiibadest ja jalgadest. Peale seda siuglesid sajad  muutunud lohed mere poole, kuid üks sattus metsajumala jalgade ette. Hirmust tõmbas lohe ennast kerra. Metsajumal sai aru, et väikesed lohed ei ole puudele ohtlikud ja halastas lohedele. Loomade jumal andis neile uue nime ja neid hakati kutsuma madudeks. Nii need maod maailma saidki.

Sander





Džomolungma

Kaugel Himaalajas 1928.a elasid kaks poissi. Ühe poisi nimi oli Edmund ja teise nimi oli Tenžing. Kuna nad olid parimad sõbrad, tegid nad kõike koos. Kui talv tuli, rippusid igal pool jääpurikad. Edmund võttis ühe ja tegi tükkideks. Edmund küsis, et mis juhtub, kui ta selle maa alla matab? Tenžing ei teadnud. Kui nad seda proovisid, siis arvasid nad, et sellest tuleb jääpuu. Paar kuud hiljem hakkas kasvama jäämägi. Kui nad jäämäge vaatasid, arvasid nad, et see on ikka puu. Kui see kasvas suuremaks, jõudsid and selguseni, et see on mägi. Nad arvasid, et nad võivad sellele nime panna. Kõigepealt mõtlesid poisid mäele aasiapärase nime. Nad panid Edmundi kaabusse mõned paberitükid ja tõmbasid loosi. Nad panid tähed suvalisse järjekorda. Sealt tuli Džomolungma. Nad olid sellega nõus. Poisid tahtsid la lihtsama nime mõelda. Kuna nad teadsid, et mägi on inglise keeles mountain, siis and võtsid sealt mõned tähed. Mäe teine nimi oli Mount Everest. Neil oli plaan ronida mäe tippu. 1953. aastal olid nad valmis ronima. Kui nad tippu jõudsid, tahtsid nad vaadata, kui kaugele on võimalik näha.  Mount Everest on maailma kõige kõrgem mägi. Selle kõrgus on 8850 meetrit.

Georg Jakob



Kuidas kaelkirjak sai pika kaela

Ammu aega tagasi oli kaelkirjakutel lühike kael. Üks kaelkirjak tegi kehale sporti. Siis nägi, et ta kael oli nõrk. Ta hakkas kaelale sporti tegema. Aga ühel päeval hakkas ta kael venima. Venis ja venis. Järgmisel päeval oli ta kael hästi pikk. Ta kartis teiste juurde minna, sest ta arvas, et teised nad hakkavad naerma. Lõpuks võttis ta julguse kokku ja läks teiste juurde. Teised ei hakanud naerma, vaid imestasid. Nad kogunesid kõik tema ümber ja nad küsisid temalt, et kuidas ta sai pika kaela. Kaelkirjak näitas neile ja hakkas kaelale sporti tegema. Kõik olid nii imestunud, et kael venis ja venis, siis ta lõpetas. Teised hakkasid ka sporti tegema, kuid nad kõik lõpetasid, kuna ühe kaelkirjaku kael läks katki. Sellepärast ongi kaelkirjakutel pikad kaelad ja seepärast ei tee nad enam kaelale sporti.

Valter




Miks Šakon ulub kuu poole

Elas kord ühel kaugel maal Šakon. Talle väga meeldis mesi. Šakon käis iga öö mesilastelt mett varastamas. Mesilastel sai mõõt täis. Mesilased läksid loomade kuninga, lõvi, juurde, et saada abi. Lõvi ja mesilased mõtlesid välja kavaluse Šakoni meeisu ohjeldamiseks. Järgmisel ööl kohtas lõvi Šakonit mesipuu juures ja ütles talle saladuse- kõige paremat mett saab öösel  kuu all  seistes. Öösel lendasid mesilased meega kuu juurde ja tilgutasid Šakonile mett suhu. Sellest ajast peale käib Šakon kuu all ulumas ja mett nurumas.

Tristan





Pildid on võetud:

http://www.tmk.edu.ee/~slill/test/suurjänku.jpghttp://www.sotapota.ee/foto/variandid/images/kivid%20pedassaarel%202.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Everest_kalapatthar_crop.jpg/275px-Everest_kalapatthar_crop.jpghttp://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/013/744/thumbnails/big/82f90823e374f82656dda4ef7aadc2dd47b9ea69/tallinna-teletorn.jpg
http://f.pmo.ee/f/2008/10/08/81244t81h1dad.jpg
 http://www.newlondon-tours.com/public/London/london-galleries/free-tour/14_big_ben.jpg
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Kihelkonna_Mihkli_kirik_2009.jpg
 http://ukiland.be/assets/templates/uki/images/moon.png
 http://www.sonastik.ee/teemasonastik/images/kaelkirjak.png
 http://y.delfi.ee/norm/157913/12085165_SNIGBN.jpeg
 http://www.bed24.eu/Images.aspx?mode=2&id=4922

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar